Obnovljene i rekonstruisane vetroturbine

Obnovljene i rekonstruisane turbine dostupne su za mnoge koji žele da iskoriste čistu i obnovljivu energiju vetra. Škole, male i ruralne zajednice, farme i zemlje u razvoju samo su neki od onih koji učestvuju u obnavljanju sistema za starenje i prekida rada vetroloških sistema. Ove vetroturbine su operativni sistemi sa istim ili većim instalisanim kapacitetom koje će raditi kao nove, ali za deo cene nove vetrotrubine.

Sa povećanim interesovanjem za alternativne i obnovljive izvore energije tokom protekle decenije, zajedno sa proklamovanim ciljevima za povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije i vladinim podsticajima, novi investicioni kapital se uliva u razvoj efikasnijih mašina sa većim instalisanim kapacitetima. Tehnologija vetrogeneratora ubrzano je napredovala tokom poslednje decenije. Mnogi proizvođači sada grade vetroturbine sa kapacitetom od nekoliko megavata.

Finansijski je svakako korisno povećati instalisanu snagu vetroturbine pre nego što postojeća vetroturbina postane tehnički zastarela. To je posebno slučaj u Danskoj, Nemačkoj, Holandiji i Španiji, jer vlade finansijski podržavaju ova rešenja za nastavak rada postojećih vetroelektrana.

Napredak u tehnologiji i finansijski podsticaji omogućavaju operaterima vetroparkova da značajno povećaju proizvodnju električne energije koristeći isto zemljište.

Međutim, postojeće vetroturbine su često u dobrom stanju i preostalo im je mnogo godina proizvodnje energije. Kompanije koje proizvode ove vetroturbine tvrde da svakako mogu nastaviti rad i proizvodnju električne energije, u proseku, dvadeset godina ili više uz pravilno održavanje.