Kada jedno domaćinstvo ili firma iz Srbije odluči da instalira solarne panele i započne proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, i tako postane prozjumer (eng. prosumer od reči producer – proizvođač i consumer – potrošač), u Srbiji to više nije nemoguća misija, čak je vrlo jednostavno. Situacija se malo komplikuje kada prozjumer želi i da prodaje električnu energiju koju proizvede, ali ni to nije neizvodljivo. Zato ako ste razmišljali o solaru, samo napred!

Zahvaljujući tržišnim prilikama, koje se ogledaju u padu troškova ulaganja u vetroparkove i solarne elektrane i padu cene proizvedene električne energije, obnovljivi izvori će istisnuti ugalj kao energent u regionu. Donosioci odluka mogu da uspore ili ubrzaju proces napuštanja uglja, ali velike su šanse da bez obzira na njihove poteze udeo uglja u energetskim sistemima regiona do 2030. bude mnogo manji nego sadašnjih 70 odsto. Neke projekcije kažu i samo 20 odsto.

Iako bi Srbija u narednih pet godina mogla da dobije vetroparkove snage 1 GW, u narednih deset do 20 godina očekuje je dekarbonizacija energetike, tačnije smanjivanje ogromnog udela uglja u proizvodnji energije. U sprovođenju ovog neminovnog i skupog procesa, koji ipak donosi zdraviju životnu sredinu, može joj pomoći Zelena agenda za Zapadni Balkan, moglo se čuti na danas održanoj onlajn konferenciji Zelena ekonomija – podizanje vrednosti tržišta Srbije.

Prodaja garancija porekla za električnu energiju iz obnovljivih izvora proizvedenu u Srbiji od sada je moguća i u Evropi. Takođe, od sada je u Srbiji moguća i kupovina garancija porekla za energiju proizvedenu u Evropi. Dosad se u Srbiji trgovalo samo garancijama porekla za energiju proizvedenu u ovoj zemlji.